Mantorp 2015

Vi kan nog vara överens om att Johan E tagit ett visst grepp om serien, med fem raka segrar så här långt. Janne H känns som helgens utmanare, stärkt av hemmabana och ett utförligt reportage/intervju i Radio Östergötland. Är det nu Janne H skall vända på steken ta säsongens första segrar?

Denna stekheta helg representerades Sports2000 av Svein, Kåre, Vegas, Johan, Janne och Thomas.

Det var nära att vi fått med Björn Z/Pelle B med den nybyggda Royalen, som nu istället dyker upp på Falkenberg.

 

Fri träning

Hela gänget var på plats under fredagen två pass, där vissa fick en del tekniska utmaningar.

Janne upptäckte att den nymonterade backspegeln visserligen gav en förbättrad sikt bakåt, men skymde istället sikten framåt??

Svein med en motor som av outgrundlig anledning tryckte ut en del olja.

Thomas med konstant överhettning. En av konkurrenterna med ett antal påstådda högskolepoäng i aerodynamik gav kloka råd hur luftströmmarna skulle styras. Åtgärden gav motsatt resultat.

Johan med en tvåa som gärna ville hoppa ur, med sedvanlig entusiasm togs lådan isär och problemet kurerades.

Kåre, stärkt av framgångarna Knutstorp, hävdade att allt var under kontroll.

Vegas, nu med en udda uppsättning Yokohama radialdäck (där ryktet hävdar att det var en lotterivinst!), tycker att ?det går väl sådär?. Vi övriga vet att det är Vegas sätt att säga, det kommer att gå fort.

 

Fort gick det också när Vegas, tack vare sin reaktionssnabbhet, lyckades undvika att reducera en formelbil som kom tillbaka in på banan efter en piruett.

 

Kval

Kåre kommer ett halvt varv, åker åt sidan med ett misstänkt diffhaveri. Visar sig senare vara lamellcentrat.

Thomas kommer tre varv, åker av lätt i depåsvängen, gawiren fastnar på curbsen. Övervarv, kamremmen kuggar över, en vippa hoppar av.

Johan klipper till med 1.26,05, tätt följd av Janne och sedan Vegas på 1.26,5. Thomas på 1.28,7 och Svein strax därefter. Kåre och Thomas bogseras tillbaka till depån, båda konstaterar att det är slutåkt för helgen.

 

Race 1

Under line up inför racet hörs speakern citera, vad som sägs vara ett talesätt från tiden då det begav sig;

?Aldrig har så många, åkt så fort, för så lite pengar?

Sannolikt fritt översatt, men det stämmer även idag. Bilarna går fort, det är inte dyrt eller komplicerat. Vi är inte iofs inte så många idag, men det finns ett klart växande intresse för vår klass.

 

 

30 sekunders skylten, handen ner ? Flaggan!

Vegas gör en superstart igen, och tar både Johan och Janne! Glädjen blir inte så långvarig, efter ett par varv har både Johan och Janne smitit förbi. Johan har en sevärd duell med Bo Bröndum, och byter placeringar ett antal gånger. Janne och Vegas jagar andraplatsen som till slut Janne tar med tre sek till godo. Svein, som åker fortare för varje race, kör nu ett kontrollerat race till en fjärdeplats. Är det dags för en pallplats på Falkenberg?

Under prisutdelningen efter race 1 får Vegas frågan; hur kan Du vara så startsnabb?

?Jag brukar sticka vid 30sek skylten, när tanke har blivit handling brukar det bli lagom?

 

Race 2

Kom att likna race ett, men nu med Vegas före Janne, efter en omkörning på yttern i Pariskurvan,

är det ens möjligt?

 

 

Silly Season

Är det kanske inte ännu, men det börja röra på sig på en del fronter......

 

Väl mött på Falkenberg!

 

 

Knutstorp 2015
Ett tryck på "Facebook-knappen"  (nedanför) för mer info om vad som utspelades under en het helg under SSM.
Johans femte raka vinst, Kåre är på gång......

Karlskoga 2015

Velodromloppet blev en formidabel succe, allt enligt RHK. Vi som var där kan bara bekräfta, drygt 6000 besökare, bra väder och en festlig inramning. Många anammade dessutom klädselkoden, men mer därom kan vi ta del av på RHK:s hemsida.

Den glada skaran Sports 2000 förarna bestod nu denna gång av Kåre, Thomas, Vegas Janne H, Johan E, Doc och Svein B, som nu gjorde sin emotsedda debut/comeback. Svein köpte Dagfinns Tiga för två år sedan och dök nu upp med en riktigt snygg bil. Välkommen Svein!

Många (4st) såg naturligtvis Kinnekulle som ett shakedown, och kom nu naturligtvis både laddade och än mer förberedda. Vad kunde vi då konstatera efter en promenad i depån? Jo;

Hos Johan kunde anas ett antal generationer av såväl däck, splitters som släkt!

Svein laddade med olika varianter av gummiblandningar och bredder på sina Avondäck.  Detta blir intressant att följa då Joccisar och Dunlop diagonal nu är slut. Skall vi köra på Joccis radial eller Avon diagonal i fortsättningen?

Janne väntade på sin nybyggda motor, men den gamla kanske var konkurrenskraftig trots allt.

Doc valde att dubblera och kom med en mycket vacker Elva 100, för att köra Silver Line Championchip, en bil som krävde mer skruvande än Tigan. Björn Z  & Co stod som vanligt för tekniken. (Doc tvingades fö bryta första racet men tog en stabil 6:e plats i race 2 med Elvan.)

Thomas investerade tungt sen sist, då teknikerna till slut tröttnat på overallen från 1990. Dags att investera i bilen nu?

Kåre utstrålade lugn med ny setup efter Kinnekulle, men kommer han att vara lika startsnabb nu?

Vegas putsade på en gammal Cyclemaster, av sedvanligt oefterhärmligt snitt. Det spekulerades huruvida han skulle köra den i dödstunnan, men den startade lyckligtvis (?) aldrig.

 

Fri träning

Kördes i form av två 10 minuters pass.Det rapporterades att Janne behövde växla om, att Thomas nyanskaffade GPS indikerade två sek sämre varvtid än i fjol.


 Kval

Janne drar till med 1,10,83, följd av Vegas på 1:11,263, sedan Johan 1:12,231, Thomas 1:12,755, Kåre 1:13,556, Svein 1:13,904 , Doc 1:16,985


 Race 1

En klassisk stående start tillsammans med 16 formelbilar?

Så var det då dags, kl är 1530 värmlandssolen gassar, Bruno höjer högerhanden.. då sticker en av formelbilarna!!

Årets tjuvstart, lätt förvåning i det övriga startfältet, omstart anbefallt och ett nytt uppvärmningsvarv.

Omstart, inga incidenter, Kåre gör en sedvanligt bra start och klämmer sig förbi Thomas i starten.

Johan gör ett mycket inspirerat race och tar sig förbi både Vegas och Janne. Thomas kommer så småningom förbi i Kåre som i sin tur håller en allt snabbare Svein bakom sig. Doc kommer í mål 20 sek efter med ett antal F3:or efter sig. På pallen har vi en glad Johan som sprutar skumpa inför släkt och vänner, tvåa Janne och trea Vegas.


 Race 2

Det förutspåddes regn till förmiddagens race, men alla prognoser kom på skam. Halkan dök i stället upp i form av ett långt oljespill i depåkurvan. Saneringen tog sina modiga 15 minuter men vi blir underhållna av ett helt osannolikt skiffelband under tiden.

Ren start, alla kommer igenom utan incidenter. Johan klämmer sig förbi Janne efter ett antal varv.

Thomas får till slut upp ångan, attackerar Vegas, åker sida vid sida genom Esset, Vegas svarar. Under tiden halar Svein in Kåre och tar sig förbi. Thomas närmar sig Vegas, då går tvåans drev, slutkört!

Johan vinner före Janne och Vegas, Svein Kåre och Doc. Hela gänget före ett antal formelbilar.

Allt är en betraktelse genom ett oljigt visir, naturligtvis skedde det ett antal oförvägna omkörningar, djärva inbromsningar och vanvettiga övervarvningar även i detta race.

 

Kinnekulle 2015

Kinnekulle Historic Meeting

Så var då äntligen säsongen igång, lite som att träffa sina gamla kompisar efter sommarlovet.

Nu kunde bara Sports 2000 mönstra fyra bilar till Kinnekulle. Kåre, Vegas, Thomas F och Johan E var på plats.

Överhopade motorbyggare och HTP-besiktningsmän var en bidragande orsak till ett något klent startfält.

Vi som var på plats kunde njuta av bra syrerikt väder, och en absolut slät bana. Konsekvensen av detta kom att bli rejält putsade varvtider, mer om detta senare.

 Startmetoden var uppe till diskussion tidigare under våren. SSK valde att köra med rullande start, med säkerheten som argument, även om det stora flertalet föredrog stående start.

En noggrann instruktion till både Pacecar och Master att inte köra fortare än 65kmh när lamporna tändes skulle säkerställa en rättvis startprocedur. Men det går att knipa placeringar

även vid rullande start..

 

Efter fria träningen, och framför allt efter morgonens kval, stod det klart att "The new kid in town", dvs Johan E var blixtrande snabb. Johan drog till med 54.249 före Vegas 55.375, Thomas 55.629 och Kåre på 56.433.

 

Race 1

Vegas hittade rätt rytm (?) under mastervarvet och knep ledningen före Johan. Ett par varv senare är Johan förbi men bryter på varv 8, efter problem med bränsletillförseln. Vegas försöker nu hala in Tomas Otterberg i en FF 2000, men kommer inte i kapp innan målgång. Kåre kommer loss från Thomas F, som inte får till timingen vid varvningarna.

 

Race 2

Johan han med ett par snabba varv innan han bröt race1 och står nu före Vegas på griden.

Samlat mastervarv, start och Vegas lyckas ta Johan igen! Johan återtar placeringen och har sedan loppet igenom en sevärd fight med Tomas Otterberg. Som Tomas uttryckte det efter racet; "Den roligaste tävling jag någonsin kört, alla kategorier"

Vegas i sin tur, jagar vår danske vän Bo B men får ge sig med tre sekunder.

Thomas F i växellådan på Kåre under 8 varv, kommer förbi. Kåre bryter tre varv senare, efter problem med bränsletillförseln.

  

Nu väntar Velodromloppet

med ett betydligt större startfält av Sports 2000. Vi passar redan nu på att hälsa vår norske vän och konkurrent Svein Berger välkommen!

null

Falkenberg Classic 2014

Inför Falkenberg var i praktiken slutställningen klar i våra båda klasser, där både Vegas och Thomas F hade ett ointagligt försprång.

Men det fanns en större pokal som Vegas var ute efter, nämligen totalsegern i Racinghistoriska Cupen. Saken var den att Vegas tillsammans med ytterligare ett par förare hade möjlighet att vinna totalcupen. Detta förutsatte dock att startfältet blev stort nog att genera tio poäng för en seger i S2/2.  Såg onekligen lite mörkt ut med bara Kåre och Vegas anmälda. Oklart om det var Vegas upprop som lockade Pelle Brusebäck att anmäla sig med i Doc´s bil, eller om det var Pelles längtan att åka Sports 2000?vi får se nästa år.

Pelle skulle dessutom dubblera, och även köra Volvo 142, ok som uppvärmning.

Var detta en strategi med hjälpryttare tänker någon. Knappast, Thomas F åkte Porsche Sports Cup med/mot Pelle och kan intyga att han är en grym racer. Så med en pånyttfödd Kåre och en uppvärmd Pelle gällde det verkligen för Vegas att ta i för att få sina tio poäng.

Utöver dessa tre var även Janne H och Thomas F på plats. Fem startande Sports 2000 är inget att yvas över, heatet blev ganska stort med ett större antal Formelbilar än vanligt.

Fredagens fria träning avlöpte utan sensationer. Att Janne har tempot uppe krävdes ingen klocka för att konstatera. Vegas och Kåre nöjda, Pelle var inte riktigt lycklig med körställningen, Thomas F kvar på jobbet.

 

Lördagen kval kördes i fint väder, och utan den sedvanliga morgondimman.

Janne H drog till med 47,07, Vegas 48,323, Kåre 48,729, Pelle 48,873 och Thomas 50,692.

Tre bilar inom en halvsekund, flankerade av Janne och en lätt moloken Thomas F.

Vi har nu fyra man som är ganska nöjda, och en femte som letar bland lämpliga utväxlingar.

Som ofta hamnar hans drev i lätt oordning, men Björn Z löser detta som så mycket annat.

 

Lördagen race, skulle Vegas lyckas hålla undan för Kåre och Pelle B, och säkra tio viktiga poäng?

Start, som alltid lätt dramatik i chikanen på Falkenberg, alla kommer igenom.

Janne först, Vegas efter, Pelle har lyckats klämma sig förbi Kåre, Thomas gör inga framsteg.

Inga förändringar under racet, Janne ohotad och tar flaggan sju sekunder före Vegas.

Pelle i mål som trea med Kåre som limmad vid växellådan, Thomas ytterligare 15 sekunder efter.

 

Lördagens middag är faktiskt värd ett par egna rader.

Fisksopppan, anrättad av Björn och Bibbi, hade varit ett givet val på stadens bättre gourmetrestauranger.

Att vi dessutom har förmånen av att serveras näringsrik frukost, lunch och middag av

Zetterman Catering lyfter vår racing ytterligare en dimension.

 

Söndagens race, det är nu allt skall avgöras.

Kommer nu Janne att vinna racet? Får Vegas sina nödvändiga ytterligare tio poäng?

Är Pelle en Dark Horse? Är det dags för podiet Kåre? Kommer Thomas blandning av Dunlop och Jokkisar vara ett vinnande koncept?

Start,

sista röda lampan tänds, Janne sticker men ångrar sig snabbt!!

Lamporna släcks, vi övriga startar, alla kommer igenom chikanen. Janne får naturligtvis en drive through, och Vegas tar över ledningen. På varv 7 går Pelle i depå med en motor som inte låter kry. Kåre har Vegas inom synhåll, Thomas stångas med en äldre formelbil i kön.

Efter att ha tagit sitt ?drive T? ångar Janne på igen, snart ifatt och förbi Thomas, sedan förbi en generös Kåre på sista varvet. Vegas vinner sekunden före Janne, Kåre dryga tre sekunder

efter. Thomas i mål ytterligare 20 sekunder senare.

Så fick vi alla svaren, Vegas fick sina poäng och Kåre en välförtjänt tredjeplats.

Janne åkte snabbast och Pelle sparade på Doc´s bil. Thomas fick till slut upp farten, men kunde konstatera att de övriga var ännu snabbare.

 

Vegas fick till slut ihop 78 poäng, så även Jan Christians. Han startade inte i alla tävlingar så honom räknar vi bort.

Ari Oksala fick ihop 80 poäng, men han är finne så honom räknar vi bort.

 

GRATTIS VEGAS!!

 

 

 

 

null

MANTORP 2014

Så var det då äntligen dags att göra entré på Mantorp Park för våra idoga Sports 2000 förare. För några var det ett antal år sen sist, utom naturligtvis för Janne Hellberg som känner banan som sin egen innerficka, (enligt de övriga).

För Team Eliasson, för dagen med Johan som förare, var det debut med sin nogsamt renoverade och preparerade Tiga -83. Frågan är väl om den inte är finare idag än när Torkild Thyrring hämtade ut den på fabriken för dryga 30 år sedan, kulturarbete.

Förutom Janne H och Team Eliasson var Vegas, Thomas och Kåre på plats.

 Hela gänget, utom Janne H körde fredagens test utan större problem, Kåre fick en mindre utmaning med lådan men löste det med sedvanlig energi.

Alla förutsatte naturligtvis att Janne inte behövde någon träning utan att han planerade sin entré lagom till kvalet. I själva verket stod han i en annan del av depån och försökte starta en motvillig motor, tom så motspänstig att tändspolen exploderade!

 

Lördagen kval kördes i regn och gjorde Mantorp halare än någon kunde minnas, och som vanligt blir det en del dramatik när det regnar.

En formelbil kör av, men väljer att åka tillbaka upp på banan, mitt framför Janne. Kunde ha fått tråkiga konsekvenser om inte Janne varit så snabb i tanke och reaktion, men dessvärre blev han själv kvar på gräset.

Nu alltmer laddad?..

Johan E gjorde en snygg piruett innan depåkurvan och hade konsekvent dåligt fäste.

Kåre, Vegas och Thomas ångade på i regnet, där Thomas förvånade alla och sig själv med gängets bästa tid.

Djupa diskussioner följde, vilket är nu den korrekta rotationsriktningen för regndäck, framför allt fram?! Ett par av våra vänner körde passet med felvända däck, vilka det var ? ja det lämnar vi därhän.

 

Lördagen race föregicks av ett antal mer eller mindre begåvade teorier, om valet mellan regndäck eller slicks, upptorkande eller inte.

Fanns bara en man som tog det rätta beslutet, Janne H med slicks. Övriga valde regndäck, utom Vegas, som valde intermediate (?).

Thomas tjuvar i starten men är i praktiken redan upphunnen i slutet på långa rakan. Där kommer nu

Janne H med dagen senaste inbromsning på kalla slicks??, Janne blir kvar i Mjölbykurvan. Samtidigt tar sig Vegas förbi Thomas, och kör ett kontrollerat och ohotat race mot seger.

På varv 6 tar Johan i lite för mycket efter chikanen, smeker räcket, och blir kvar på plats.

Kåre gör ett depåstopp för att avlägsna ?kylarskyddet?, kommer i mål på en tredjeplats efter Thomas, som totalt körde slut regndäcken.

 

Söndagens race bjöd på helt andra förutsättningar, bra väder, slickade sår och nylagade bilar.

Startgrid med Vegas längst fram, följd av Johan, Thomas och Kåre. Janne längst bak utan tid.

Thomas smiter förbi Johan i starten och tar rygg på Vegas. Ett varv senare är Janne ikapp och förbi Thomas innan Mjölbykurvan, och strax därefter Vegas på Krönet.

Vegas och Thomas byter plats ett par gånger, Thomas drog till slut det längsta strået, och går i mål som tvåa. Johan tar sig till slut förbi Vegas till en 3:e plats. Bakom Vegas börjar nu Kåre komma underfund med sin nya bil, och går i mål med strategin redan klar för Falkenberg ? aerodynamik!

Som vanligt körde vi vår egen prisceremoni, där glada gubbar kan beskådas på RHK:s sida


xt

Knutstorp Revival 2014

Så hur var det nu då med den skånska varianten av Goodwood?

Allt beror naturligtvis på ens egna förväntningar, mina överträffades med råge. Tror även att arrangören såg evenemanget som en stor framgång, men om detta kan man säkert läsa påannat håll.

Framför allt vad hände i Sports 2000?

Det får det bli en kort betraktelse ur ett personligt perspektiv, med sedvanlig begränsad överblick av läget.

Utöver vad som skrivs nedan fanns ett antal djärva inbromsningar och skickliga omkörningar som jag helt har missat, ber om ursäkt för detta!


Ankomst torsdag

Många hade naturligtvis ambitionen att vara på plats i god tid, och det vart nog bra. Tuffaste arbetet under torsdagen hade funktionären som gick runt med mäthjul och måttband, för att översätta önskade m2 till verklighet.

Vi blev nu inte lika samlade som vi hade hoppats, men ok.

Glädjande nog Janne Hellberg är tillbaka, med nyrenoverad Shrike, efter ett par säsonger bakom ratten på en Marcos.

 

Fri träning fredag

Fredagen bjöd på drömväder, 25-27 grader.

Alla kunde konstatera att Janne var snabb i sin Shrike, trots några års frånvaro.

Doc testade gränserna , vilket resulterade i en lätt spinn, utan några mer dramatiska följder.
 

Kval lördag

Regnat rejält under natten, tveksamma väderleksutsikter för dagen, jag tar fram regndäcken men det blir bara några stänk.

Förutsätter att Vegas försöker med någon form av regndans, då han efter höstens eskapader i England tills vidare framstår som klassens regenmeister.            

Undertecknad tar Vegas med 1/10, Janne 6/10 bakom trots bara tre körda varv! (pga tappad nos)

 

Race 1 lördag

Tar starten före Vegas, noterar att vår vän med F2:an snurrar/blir avpetad innan Svackan, ägnar en tiondels sekund åt hans hans öde, vilket naturligtvis räcker för att Vegas skall attackera och komma förbi. Att man aldrig kan lära sig.

Nåväl skam den som ger sig, ett antal varv senare i nedförsbacken mot Litokurvan hittar jag

en generös lucka på Vegas och tar mig förbi.

F-n, gick det inte lite för lätt?..?

Nästa varv kunde jag konstatera att det var grön flagg i sektionen, och som de flesta känner till innebär det att det var gulflagg innan!

Innan målgång hann, jag dessutom med att gnugga lite plast med F2:an och Vegas, som nu var riktigt på bettet.

Janne H tog sig förbi Vegas på slutet, och var 4/10 före i mål.

Jörgen och Doc genomför ett disciplinerat race utan incidenter.

Väl i mål förtydligade Vegas att det var gulflagg, Janne som var tre meter bakom delade Vegas uppfattning.

Det var med skammens rodnad i nosen som jag traskade bort till tävlingsledningen för att diskvalificera mig själv, vilket inte gick, då inga funktionärer hade noterat överträdelsen ochprotesttiden var utgången.

Vår egen prisutdelning var baserad på moral med Janne som segrare, följd av Vegasoch Doc.

 

Race 2 söndag

Drömväder igen, 23-25 grader.

Med snabbaste tid i heat (1.04.665) stod Janne H längst fram i vårt gäng, följd av Vegas, undertecknad, Doc och Jörgen. Dramatik uppstår under line up då Jannes kopplingscylinder

ger upp och pedalen går i botten. Trots ett intensivt arbete av en slipsförsedd (!) Björn Z går det det inte att fixa till, utan Janne får rullas igång utan koppling och starta från depån.

Starten går och Vegas försvinner som en blixt, jag får en formelbil emellan, och Jörgen tar rygg på Doc. Efter 10 varv har jag kommit så pass nära att jag kunde bromsa mig förbi Vegas efter långa rakan, ingen gulflagg denna gång.

Janne tre efter depåstart och ett race utan koppling.

Doc tar flaggan före Jörgen, som kapade drygt 2sek (!) på varvtiden från första racet, men det räckte inte för att hala in Doc som i sin tur förbättrade sig med knappa sekunden.


 

 Header

text